Total Commander Ultima Prime Board
ukryte pliki - Printable Version

+- Total Commander Ultima Prime Board (https://tcup.pl/board)
+-- Forum: Total Commander Ultima Prime (https://tcup.pl/board/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Problems / Problemy (https://tcup.pl/board/forumdisplay.php?fid=2)
+--- Thread: ukryte pliki (/showthread.php?tid=515)

Pages: 1 2

ukryte pliki - casoni - 12-12-2008

Mam najnowszą wersję TC UP i przez jakiś czas były niektóre pliki. Teraz je widać dopiero jak kliknę "pokaż pliki ukryte" mimo, że normalnie gdy je otwieram nie używając TC to je widać (normalnie nie są ukryte). Dodam, że przeinstalowywałem TC oraz instalowałem również poprzednią wersję i jest to samo. Gdzie leży problem?

RE: ukryte pliki - m^2 - 12-12-2008

casoni Wrote:Mam najnowszą wersję TC UP i przez jakiś czas były niektóre pliki. Teraz je widać dopiero jak kliknę "pokaż pliki ukryte" mimo, że normalnie gdy je otwieram nie używając TC to je widać (normalnie nie są ukryte). Dodam, że przeinstalowywałem TC oraz instalowałem również poprzednią wersję i jest to samo. Gdzie leży problem?

TC nie rozróżnia plików ukrytych i systemowych.
Być może to przyczyną?

RE: ukryte pliki - casoni - 12-12-2008

ale to nie są nawet foldery systemowe - ukryty jest katalog, w którym są zdjęcia

casoni Wrote:ale to nie są nawet foldery systemowe - ukryty jest katalog, w którym są zdjęcia

To nie ma znaczenia, czy jest to folder systemu, ważne, czy ma atrybut systemowy. "s" w kolumnie "atrybuty".

m^2 Wrote:
casoni Wrote:ale to nie są nawet foldery systemowe - ukryty jest katalog, w którym są zdjęcia

To nie ma znaczenia, czy jest to folder systemu, ważne, czy ma atrybut systemowy. "s" w kolumnie "atrybuty".

Jak te atrybuty sprawdzić i je zmienić? Czy mogły same się atrybuty zmienić? Wcześniej było OK czyli w TC UP było te pliki widać - następnego dnia już nie

casoni Wrote:
m^2 Wrote:

Jak te atrybuty sprawdzić i je zmienić? Czy mogły same się atrybuty zmienić? Wcześniej było OK czyli w TC UP było te pliki widać - następnego dnia już nie

Jak powiedziałem, można to sprawdzić w kolumnie "atrybuty". To ta ostatnia z prawej. Należy szukać w niej literki "s".
Można zmienić przy użyciu menu Plik-> Zmień atrybuty.

Nic się nie dzieje samo, choć niektóre rzeczy dzieją się bez wiedzy użytkownika. Może np. odtwarzacz muzyki coś namieszał?

m^2 Wrote:
casoni Wrote:
m^2 Wrote:

Jak powiedziałem, można to sprawdzić w kolumnie "atrybuty". To ta ostatnia z prawej. Należy szukać w niej literki "s".
Można zmienić przy użyciu menu Plik-> Zmień atrybuty.

Nic się nie dzieje samo, choć niektóre rzeczy dzieją się bez wiedzy użytkownika. Może np. odtwarzacz muzyki coś namieszał?
Może to głupie pytanie, ale nie mam kolumny "atrybuty" są w kolumnie "ogólne" na dole i są tam tylko opcje tylko do odczytu i ukryty

casoni Wrote:Może to głupie pytanie, ale nie mam kolumny "atrybuty" są w kolumnie "ogólne" na dole i są tam tylko opcje tylko do odczytu i ukryty

Na obrazku zaznaczyłem kolumnę "atrybuty".

Muszę przyznać, że nie rozumiem, jak sprawdziłeś te atrybuty, ale nieważne, o ile jest to poprawne. Wink
Skoro katalog ma atrybut ukryty, to normalnie jest ukryty i TC zachowuje się tu zupełnie normalnie i zgodnie z oczekiwaniami. Zapewne ustawiłeś Explorera, aby wyświetlał ukryte pliki / katalogi.

m^2 Wrote:
casoni Wrote:Może to głupie pytanie, ale nie mam kolumny "atrybuty" są w kolumnie "ogólne" na dole i są tam tylko opcje tylko do odczytu i ukryty

Muszę przyznać, że nie rozumiem, jak sprawdziłeś te atrybuty, ale nieważne, o ile jest to poprawne. Wink
Skoro katalog ma atrybut ukryty, to normalnie jest ukryty i TC zachowuje się tu zupełnie normalnie i zgodnie z oczekiwaniami. Zapewne ustawiłeś Explorera, aby wyświetlał ukryte pliki / katalogi.

Sprawdzałem wchodząc w plik i klikając PPM wchodziłem we właściwości, a z tych dwóch atrybutów mam zaznaczony tylko "do odczytu". Ukryty jest odchaczony i momo to TC widzi go jako uktytego (gdy kliknę na ikonkę "włącz/wyłącz widok plików ukrytych" to wraz z ukrytymi plikami takimi jak np. recycler pokazuje mi się folder, w którym mam m. in.zdjęcia, a który normalnie jest w widoczny gdy wchodzę do niego normalnie

casoni Wrote:
m^2 Wrote:

Sprawdzałem wchodząc w plik i klikając PPM wchodziłem we właściwości, a z tych dwóch atrybutów mam zaznaczony tylko "do odczytu". Ukryty jest odchaczony i momo to TC widzi go jako uktytego (gdy kliknę na ikonkę "włącz/wyłącz widok plików ukrytych" to wraz z ukrytymi plikami takimi jak np. recycler pokazuje mi się folder, w którym mam m. in.zdjęcia, a który normalnie jest w widoczny gdy wchodzę do niego normalnie
Przez "jest odhaczony" rozumiem stan taki, jak na obrazku poniżej. Jeśli tak jest u Ciebie, to plik jest ukryty i moja poprzednia wypowiedź odnosi się do tej sytuacji.
Jeśli źle rozumiem, plik nie jest ukryty, więc zapewne ma atrybut "systemowy". Możesz to sprawdzić?