![]() |
|
TC UP zamiast Eksploratora.... - Printable Version +- Total Commander Ultima Prime Board (https://tcup.pl/board) +-- Forum: Total Commander Ultima Prime (https://tcup.pl/board/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Questions / Pytania (https://tcup.pl/board/forumdisplay.php?fid=29) +--- Thread: TC UP zamiast Eksploratora.... (/showthread.php?tid=265) Pages:
1
2
|
TC UP zamiast Eksploratora.... - Merlin - 02-12-2008 Witam, od pewnego czasu przyglądam się uważnie rozwojowi tego oprogramowania i coraz więcej mam uznania dla jego autorów. Mam jednak pytanie czy jest możliwe zastąpienie Exploratora Windows... przez TC UP?? Tak żeby klikając Mój Komputer czy Moje dokumenty wyświetlał sie nie EW tylko otwierał się właśnie TC UP?? RE: TC UP zamiast Eksploratora.... - ULTIMA PRIME - 02-12-2008 Niestety, ale rozwiązanie, które proponujesz jest niebezpieczne dla systemu. Całkiem przyjemnym i bezpiecznym rozwiązaniem tego "problemu" (dostępnym od TC UP 3.5) jest menu kontekstowe - prawym klawiszem myszki na katalogu > Total Commander Ultima Prime. RE: TC UP zamiast Eksploratora.... - fenixproductions - 02-12-2008 Pożądaną funkcjonalność możesz uzyskać ustawiając w "Opcjach folderów" systemu akcję "Total Commander Ultima Prime" jako domyślną. Zważ jednak na to, iż w przypadku powodzenia calej operacji, więcej będzie z niej szkody niż pożytku. Eksplorator Windows (explorer.exe) pojawia się w zbyt wielu miejscach systemu by bezpiecznie zmieniać jego zachowania. Total Commander nie jest alternatywną powłoką Windows, a jedynie/aż menadżerem plików. Wyobraź sobie następująca sytuację: 1. chcesz ściągnąć jakiś plik ze strony www i zapisać go na dysku w folderze "d:\downloads\muzyka". 2. standardowo pojawia się okno "Zapisz jako..." 3. załóżmy, iż folder początkowy tego okna to "d:\downloads" 4. by przejść do folderu "muzyka" teoretycznie powinien wystarczyć dwu-klik lub enter na właściwej ikonie... Zastępując domyślną akcję (Open) eksploratora KAŻDY dwu-klik na docelowym folderze powodować będzie otworzenie go w TC. Jedynym sposobem na zapisanie pliku w pożądanej lokacji będzie wpisywanie całej ścieżki za każdym razem. Problem ten dotyczy wszystkich aplikacji systemu Windows. Dopóki TC nie zostanie oficjalnie "ogłoszony" zamiennikiem Eksploratora, dopóty nie ma sensu całkowite zastępowanie tego ostatniego. PS. Działanie sprawdzone jakiś czas temu z playerem mp3. RE: TC UP zamiast Eksploratora.... - Merlin - 02-12-2008 Czyli rozumiem że powinienem się jeszcze uzbroić w cierpliwość... ![]() Heh a przypominają mi się fajne czasy gdy bylo coś takiego jak NortonComander jako nakładka na DOSa... RE: TC UP zamiast Eksploratora.... - luqasss - 06-09-2008 Witam ... jestem tu nowy... ale bardzo przypadł mi do gustu TC UP ... mialem do tej pory TC PP ... tam jakos po pogrzebaniu w rejestrze udalo mi się ustawić otwieranie folderow za pomoca TC ... czy tutaj oprocz wymienionej wyjze opcji jest jeszcze cos ? Dodam ze mam Viste ... tutaj niestety nie ma opcji folderow z rozszerzeniami i folderami tak jak to było w XP Proszę o pomoc
RE: TC UP zamiast Eksploratora.... - ULTIMA PRIME - 06-09-2008 Prawdopodobnie w najbliższej przyszłości zostanie to zaimplementowane w TC UP. Pomimo wcześniejszych obaw o bezpieczeństwo doszliśmy do wniosku że da się to logicznie i stabilnie zrobić. RE: TC UP zamiast Eksploratora.... - luqasss - 06-10-2008 Wreszcie została dodana opcja domyślnego otwierania folderów za pomocą TCUP jednakże nie działa ona w pełni domyślnie ![]() Jest dokładnie tak samo jak chciałem swego czasu przerobić TC PowerPack by był domyślnym explorerem. Problem polegał na tym ze wszystkie foldery się otwierały poza folderami z pulpitu. Tu jest podobnie Udało mi się jednak rozwiązać ten problem. W załączniku zamieszczam wpisy do rejestru które należy dodać w kolejności 1 , 2 , 3 . Wtedy powinny zadziałać również foldery z pulpitu http://odsiebie.com/pokaz/748417---e172.html Jakby ktoś jednak chciał poprzedni stan ... wystarczy wejsc w rejestr w wyszukiwarce wpisać OPTC i OTCUP i usunąć wszystko co się z tym wiąże (dla jasności OPTC i OTCUP to są nazwy które sobie nadałem by pożniej je łatwo było wyszukać) Pozdrawiam RE: TC UP zamiast Eksploratora.... - przemvelbenny - 11-15-2008 witam ![]() znam od dawna Total Commandera, niestety nie uzywalem go do tej pory. dzisiaj sciagnalem TC UP i wyczytalem, ze mozna uruchomic TC UP jako domyslna przegladarke plikow. zaznaczylem ta opcje podczas instalaci i wszystko jest ok, lecz do tej pory nie dziala ta opcja, ze po dwukliknu na koszu, moim komputerze etc uruchamia sie TC UP. caly czas odpala sie standardowy explorer. probowalem instalowac to na rozne sposoby, szukalem w opcjach, restartowalem i instalowalem kilka razy, niestety bez skutku. posiadam vista bussiness 64 bit. ktos zna jakies lekarstwo na to? RE: TC UP zamiast Eksploratora.... - ULTIMA PRIME - 11-15-2008 przemvelbenny Wrote:...posiadam vista bussiness 64 bit. I to jest problemem. Postaramy się znaleźć rozwiązanie. RE: TC UP zamiast Eksploratora.... - przemvelbenny - 11-16-2008 No cóż... Pozostaje mi czekać
|