Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zmienic jednostki okreslajace wielkosc pliku /katalogu ???
Question 
Witam, po zaznaczeniu spacja pliku czy katalogu w kolumnie wielkość pojawia sie jego rozmiar, w tcup jest podana w odpowiednich jednostkach mianowicie, kb, m, czy g, niestety jesli chodzi o gigabajty sa one podawane w uproszczeniu, co nie do końca przynajmniej dla mnie jest wygodne i dobre, np w przypadku gromadzenia danych do późniejszego wypalenia ich na płytę dvd motam sie żeby sprawdzać ich dokładny rozmiar a powinienem kliknąć spacje i wiedzieć ile i czy mam jeszcze parę mb miejsca, czy da sie to zmienić, a najlepiej wrócić do pokazywania większych jednostek(czyli gb) wyłącznie w megabajtach ???

Pozdrawiam.
Reply
Niestety, nie ma tutaj złotego środka. Można wyświetlać rozmiar w bajtach / kilobajtach / zmiennie / zmiennie z pokazywaniem ułamków (tak jak teraz).
Odpowiada za to wpis SizeStyle= w sekcji [configuration] wincmd.ini, powyższym ustawieniom dopowiadają odpowiednio wartości 0,1,2,3 (teraz jest SizeStyle=3).
Chcąc łatwo zyskać dokładny rozmiar przy obecnym ustawieniu, wystarczy zaznaczyć plik(i) i wcisnąć LAlt+Enter.
[Image: pcbsdec7.jpg]
Reply
Można to zrobić również w ten sposób:

Menu > Konfiguracja > Zakładka > Wielkość wyświetlania / W stopce
Reply
OO świetnie, właśnie o to mi chodziło Smile Dzięki wielkie. Pozdrawiam!.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)