Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aktualizacja programów??
Witam, mam pytanie, czy aktualizacja TCUP w przyszłości, tzn nowa paczka z nowymi wersjami softu, oszczędzi mi pliki konfiguracyjne programów itp? Dopiero od tej wersji tj 4.6 zdecydowałem się używać niektórych aplikacji z tcup wcześniej instalowałem je 2 raz, np xnview, miranda, utorrent itp. wiem, bez sensu ale jakoś nie byłem do tego przekonany. Zastanawiam się właśnie jak to jest, skonfigurowałem sobie mirandę po swojemu, całą resztę softu też, wszystko działa elegancko, ale? ale co będzie w przypadku aktualizacji? będę musiał robić backup ustawień czy instalator oszczędzi pliki konfiguracyjne??

aha, szkoda że nie został poprawiony błąd przy tworzeniu plików/katalogów, który zgłaszałem jakiś czas temu, mianowicie po wywołaniu menu tworzenia plików/katalogów i wpisywaniu do niego jakiś wartości wklejenie zawartości schowka kasuje wcześniej wpisany tekst zamiast doklejać się do niego, nie jest to jakieś wybitne utrudnienie ale jednak, nie chce żeby to wyszło jakoś nachalnie ale pisze bo może gdzieś Wam to uleciało itp.

Używam tc od ponad 10ciu lat, nie wyobrażam sobie bez niego użytkowania komputera, a przynajmniej nie w tak przyjemny, szybki i prosty sposób. Tc to pierwszy program który instaluje po reinstalacji systemu, chodzę z wersją portable po znajomych jak mam robić im coś na kompie, albo chamsko instaluje soft od razu jak uruchomię sprzęt itp(kilku z nich zaraziłem programem właśnie w ten sposób), przechodziłem przez różne wersje oficjalne i nieoficjalne, z TCUP mam do czynienia od wersji 2.3, wcześniej jakiś czas korzystałem z Tc Power Pack. Chciałem Wam bardzo podziękować za wkład w rozwój programu i za prace włożoną w tą kompilacje. Od momentu w którym przebudowie uległ instalator, program wkroczył na nowy poziom, mam nadzieje że wszystko w dalszym ciągu będzie szło tak pomyślnie jak do tej pory. Kawał dobrej roboty Panowie!
Reply
Metanski Wrote:Witam, mam pytanie, czy aktualizacja TCUP w przyszłości, tzn nowa paczka z nowymi wersjami softu, oszczędzi mi pliki konfiguracyjne programów itp? Dopiero od tej wersji tj 4.6 zdecydowałem się używać niektórych aplikacji z tcup wcześniej instalowałem je 2 raz, np xnview, miranda, utorrent itp. wiem, bez sensu ale jakoś nie byłem do tego przekonany. Zastanawiam się właśnie jak to jest, skonfigurowałem sobie mirandę po swojemu, całą resztę softu też, wszystko działa elegancko, ale? ale co będzie w przypadku aktualizacji? będę musiał robić backup ustawień czy instalator oszczędzi pliki konfiguracyjne??
Zrób kopię bezpieczeństwa i sprawdź Wink

A tak bardziej serio: już od jakiegos czasu instalator TC UP oferuje opcję aktualizacji, która informuje o znalezionych ustawieniach i daje możliwość ich pozostawienia (lub nadpisania nowymi).

Samemu zawsze wykonuję kopię przed aktualizacją chociaż nigdy nie miałem z nią problemów.
[Image: dc85x15_philkc_fade22lr.png]
Reply
W większości przypadków aktualizacja działa sprawnie, ale są miejsca w których mogą być kłopoty. Przykładem jest Miranda IM - nie jesteśmy w stanie dokonać aktualizacji (dodania nowych) wtyczek w tym programie bez nadpisywania profilu użytkownika.

Co do błędu - dzięki za przypomnienie. Faktycznie uleciało nam to z pamięci Sad
Reply
no właśnie wiem, z tym że nie wdziałem czy owa aktualizacja obejmuje tylko tc czy też wszystkie programy, wolałem się spytać zanim coś namieszamSmile z backupem w sumie dobry pomysł, nie praktykowałem tego wcześniej w przypadku tc, wolałem uważać :]

Edit: aha no i o to chodziło, czyli z mirandą muszę się obchodzić delikatnie, w porządku, jak trzeba to trzeba, ale lepiej wiedzieć na przyszłość niż coś spieprzyć przez przypadek.

Pozdrawiam.
Reply
(01-10-2009, 02:56 PM)Metanski Wrote: Tc to pierwszy program który instaluje po reinstalacji systemu, chodzę z wersją portable po znajomych jak mam robić im coś na kompie, ......

Skąd wziąć wersję portable TC UP ?
Reply
(03-29-2009, 09:44 AM)golly Wrote: Skąd wziąć wersję portable TC UP ?
Skopiować z katalogu, w którym masz zainstalowane?

Najlepiej jednak instalować TC UP z odznaczonymi opcjami "mieszania w systemie" (skróty, skojarzenia). W ten sposób masz 100% pewności posiadania wersji portable.
[Image: dc85x15_philkc_fade22lr.png]
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 2 Guest(s)