Mam zapytanie dotyczące aplikacji Notepad++ . Otóż zaciekawiło mnie , dlaczego np. po utworzeniu notatki w tym edytorze , w momencie jej zapisywania ustawiamy " zapisz jako plik *.txt " , wpisuję nazwę i po naciśnięciu 'enter' otrzymuję plik bez rozszerzenia ( nierozpoznawalny przez system) ? Testowałem to wielokrotnie z ustawianiem dowolnego rozszerzenia i nijak nie działa ! O co chodzi ? Pomóżcie !
|
dziwny Notepad++ ?
|
|
07-27-2007, 11:43 PM
critters Wrote:Mam zapytanie dotyczące aplikacji Notepad++ . Otóż zaciekawiło mnie , dlaczego np. po utworzeniu notatki w tym edytorze , w momencie jej zapisywania ustawiamy " zapisz jako plik *.txt " , wpisuję nazwę i po naciśnięciu 'enter' otrzymuję plik bez rozszerzenia ( nierozpoznawalny przez system) ? Testowałem to wielokrotnie z ustawianiem dowolnego rozszerzenia i nijak nie działa ! O co chodzi ? Pomóżcie !Proponuję robienie notatek w inny sposób: przy pomocy TC UP New stwórz nowy plik i uruchom Notepad++ na nim (da się obie rzeczy zrobić przez "klik-wpsz nazwę-enter"). Lub zamiast wybierać typ *.txt, wpisz w nazwie .txt.
07-28-2007, 09:30 AM
Twoja porada ma sens , ale czy tak mają działać aplikacje w 21 wieku?
Może trzeba przycisnąć autorów niektórych aplikacji , aby się zmobilizowali i naprawili niedoróbki ? W końcu programy Freeware'owe nie muszą być siermiężne ? Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych modyfikacjach !
07-28-2007, 09:36 AM
critters Wrote:Może trzeba przycisnąć autorów niektórych aplikacji , aby się zmobilizowali i naprawili niedoróbki ?http://sourceforge.net/forum/forum.php?forum_id=331753
07-28-2007, 10:16 AM
m^2 Wrote:(da się obie rzeczy zrobić przez "klik-wpsz nazwę-enter"). Aby było jaśniej: F7 > Plik > ... (Nazwa) > Enter - domyślnie jest włączona opcja tworzenia pliku tekstowego i jego natychmiastowe otwarcie (edycja) w programie Notepad++
07-28-2007, 10:52 PM
OK! Takie rozwiązanie działa gdy używa się TCUP new pod F7 , jednak jak już wcześniej pisałem w poście " utwórz katalog " , musiałem zrezygnować z tej nowej i ciekawej opcji , gdyż w moim przypadku jakakolwiek ingerencja w ustawienia tej funkcji , za każdym razem generuje błąd co uniemożliwia korzystanie z niej. Pozostaje więc wpisywanie nazwy wraz z rozszerzeniem , bądź znalezienie alternatywy dla Notepad++.
A tak na marginesie to chodziło mi tylko o zaznaczenie występowania tak drobnego , lecz nieco uciążliwego problemu - nie chcę nikogo zamęczać tak nieistotnymi szczegółami. W każdym razie myślę , że soft oznaczony jako FREEWARE nie musi oznaczać czegoś gorszego i niedoskonałego ( bo darmo ). Pozdrawiam !
07-28-2007, 11:08 PM
critters Wrote:A tak na marginesie to chodziło mi tylko o zaznaczenie występowania tak drobnego , lecz nieco uciążliwego problemu - nie chcę nikogo zamęczać tak nieistotnymi szczegółami. W każdym razie myślę , że soft oznaczony jako FREEWARE nie musi oznaczać czegoś gorszego i niedoskonałego ( bo darmo ). Zgadzam się całkowicie, niestety ale to niedociągnięcie może naprawić tylko autor programu Notepad++, dlatego dobrym pomysłem (jak to zasugerował m^2) było by poruszyć ten temat na Forum Notepad++
07-28-2007, 11:45 PM
critters Wrote:W każdym razie myślę , że soft oznaczony jako FREEWARE nie musi oznaczać czegoś gorszego i niedoskonałego ( bo darmo )."Dostajesz to, za co płacisz" często się sprawdza, ale to nie znaczy, że darmowy program nie może być dobry i zdecydowanie nie jest usprawiedliwieniem dla stosowania niewygodnych / nienaturalnych rozwiązań.
08-11-2007, 07:27 AM
Bug z .txt jest znany prawie od 2 lat.
http://sourceforge.net/tracker/index.php...tid=612382 Oficjalny komentarz: Quote:The extension filter just helps you to choose the file you"Jest to drobny błąd, którego naprawienie wymaga dużo pracy, autor nie zamierza tego poprawiać."
10-16-2007, 09:54 AM
A jednak się dało - w Notepad++ 4.4 zostało to naprawione.
"In this release, the auto-add extension feature is implemented in file save dialog. It took me a lot of time to code it, though it seems a trivial feature. Anyway, there're alwlays someones (including me) are not happy to its new behaviour, I'll tune it up in the next version." |
|
« Next Oldest | Next Newest »
|
Users browsing this thread: 1 Guest(s)