Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co dalej z rozwojem - Total Commander Ultima Prime?
Coś się kończy, coś się zaczyna...

Niestety, sporo twórców oprogramowania - oczywiście chodzi mi o programy na komputery z Windowsem - zakończyło działalność. Ludzie, szczególnie młodzi, masowo przerzucili się na smartfony z Androidem czy iOS-em. Wiem, wiem, szacunkowo 60-70% gospodarstw domowych w Polsce posiadało komputer, stacjonarny lub laptop, a jakoś nigdzie nie widać stert, wręcz gór starych komputerów do utylizacji.
Ale - kto na co dzień używa jeszcze komputera ?? Osoby zawodowo zajmujące się np. tworzeniem muzyki, grafiki, inżynierowie, projektanci, oczywiście gracze...a reszta ?? Pocztę można bez problemu sprawdzić w telefonie, wszystkie komunikatory mają swoje wersje mobilne, media społecznościowe także, kierowcy masowo używają Android Auto, i różne mapy (GPS)...w sumie na smartfonie można zrobić wszystko, co przeciętnemu Kowalskiemu jest potrzebne do szczęścia. Ba, nawet sporo gier wychodzi w wersjach na Androida Smile
Więc czy jest sens robienia programów dla coraz mniejszej ilości użytkowników komputerów ?? Zresztą, widać to nawet po stronach z nowościami w oprogramowaniu - w Polsce została chyba jedna, zagranicznych kilka. Reszta też zawiesiła lub zakończyła działalność, bo jakie newsy podawać ?? O nowej wersji jakiejś przeglądarki internetowej co tydzień ??

I żeby nie było nieporozumień - nie, nie namawiam twórców TCUP do zakończenia działalności, bez przesadyzmu. Tylko po prostu piszę, jak jest.
Zdaję sobie sprawę, ze stworzenie czy aktualizowanie TCUP to sporo czasu i pieniędzy, ale czasami trzeba spojrzeć prawdzie w oczy, jakie by nie były zezowate i kaprawe Wink

Rozwiązaniem byłoby chyba stworzenie płatnego pobierania, np. za opłatą blikiem czy sms-em, ale to tylko rozwiązanie chwilowe, bo i tak po jakimś czasie pobrany program wypłynie w jakiejś sieci P2P. Na dobrowolne darowizny raczej bym nie liczył, bo owszem, pewnie wpłynie kilka czy kilkadziesiąt wpłat...i tyle...

Pozdrawiam
Adam
Reply

Messages In This Thread
RE: Co dalej z rozwojem - Total Commander Ultima Prime? - by apg - 12-22-2024, 02:21 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)