witam wszystkich!
Jestem uzytkownikiem mirandy od ladnych paru lat.
TCUP tez sobie bardzo chwale. Z czystej ciekawosci postanowilem sprawdzic, co za miranda zostala do niego dolaczona. I przykro mi, ze uzyje mocnych slow, ale to co zobaczylem, to jest zgroza w czystej postaci wloajaca o pomste do nieba. Tak zaserwowana miranda moze tylko i wylacznie przyszlego uzytkownika odstraszyc od tego swietnego programu.
Ale po kolei - do kolegi wyzej, ktory ma problem w z vista i ikonami. zrodlem obu tych problemow jest wtyczka do obslugi listy kontaktow clist_mw - archaiczna, dawno nie rozwijana i jak widac powodujaca bledy. jej dolaczenie do paczki to jest jakas kosmiczna pomylka po prostu. powinna jak najszybciej zniknac, a zastapic ja trzeba do wyboru: clist modern lub clist nicer, albo gdy chcemy klasycznego wygladu clist classic (osobiscie polecam clist modern - najwiecej skorek, najwieksze mozliwosci personalizacji).
idzmy dalej. skoro juz zdecydowano sie na testowa wersje mirandy, to niesie to ze soba pewne konsekwencje. nowe funkcjonalnosci, ale z drugiej strony ryzyko niestablinej pracy, bledow, crashy. a to ryzyko wzrasta niepomiernie gdy sie uzywa przestarzalych i skonfliktowanych ze soba wtyczek. a z tym jest tragicznie:
http://testowe.miranda-vi.org/global/
18 wtyczek jest przeterminowanych. i to czasem zdrowo, bo to wersje z 2005 r. a czasem i starsze. to trzeba jak najszybciej zaktualizowac.
z wtyczek, ktore sa w najnowszych wersjach, czesc tez jest juz mocno przestarzala i istnieja ich odpowiedniki, ktore sa ciagle rozwijane. mStatus - do wywalenia, mSecure - do zastapienia szyfrowana wtyczka do obslugi bazy danych dbx_3xSA, mToolTip - zastapic rozwijaną alternatywą, czyli tipper.dll, itd. generalnie po aktualizacji jesli widac, ze wtyczka jest stara (versioninfo.dll pokazuje date wydania wtyczki), to trzeba poszukac alternatywy - w wiekszosci wypadkow taka istnieje.
co jeszcze mocno razi w tej paczce - zupelny brak wtyczki do obslugi okna rozmowy. to rzecz niezbedna. goraco polecam zainetesowac sie do wyboru: scriver lub tabsrmm - to dla bardziej zaawansowanych lub zwykly srmm - prosty i funkcjonalny. it's a must have!
ostatnia z ważnych spraw - brak wtyczki updater. aktualizuje ona automatycznie wtyczki i mocno ulatwia sprawe. testowa wersja mirandy ma to do siebie, ze wymaga wiekszej pielegnacji i moze byc bardziej podatna na przestarzale wtyczki.
reszta to sa drobniejsze sprawy. najwazniejsze to: zastąpic clist_mw modernem, dolaczyc scrivera lub tabsrmm, oraz updater. zaktualizowac stare wtyczki, pozbyc sie bezuzytecznych i zastapic przestarzale alternatywami.
mam nadzieje, ze autor nie obrazi sie za te uwagi. cieszy mnie, ze zdecydowal sie dolaczyc mirande do tcup. tylko trzeba to zrobic porzadnie, a bedzie z korzyscia dla mirandy, dla tcup i dla uzytkownikow.
na koniec polecam polskie forum mirandy - tam zawsze mozna zapytac w razie watpliwosci
http://www.miranda-im.pl/forum.php