Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Windows Vista i Miranda
Witam. Na początku pragnę wyrazić podziękowania dla twórcy projektu. naprawdę jest co podziwiać.
Przechodząc do mojego problemu, zauważyłem blednę działanie moim zdaniem doskonałego komunikatora Miranda w systemie Windows Vista 64bit jak i 32 bit.
Mianowicie nie sa wyświetlane ikony protokołów na dole okna oraz błąd związany z clist.
Oto komunikat błędu:
clist_mw Exception
ExceptCode: c0000005
ExceptFlags:0
ExceptAddress:77eb950

Problem dotyczy wersji 2.8 i 2.9. Nie testowałem poprzednich.
Proszę o pomoc oraz żywię nadzieje ze ten wspaniały komunikator będzie dalej rozwijany oraz rozbudowywany o nowe możliwości.
pozdrawiam serdecznie.
Reply
W sprawie ikon protokołów...
Używasz ikon z bibliotek w TC UP czy z zewnętrznych plików?

C:\Program Files\TC UP\PLUGINS\Media\MirandaIM\Icons\ - tzn. z tego katalogu?

Spróbuj zrobić coś takiego:

TC UP > Narzędzia > XN Resource Editor > File > Open > ...otwórz plik z ikonami, które chcesz użyć... > File > Save As... > Zapisz

Co do błędu z clist_mw - napisz więcej informacji.
Reply
Tak używam ikon z bibliotek zatartych w TC UP. Żadnych nowych pluginow czy ikon nie dodawalem. Po prostu zainstalowałem świeża nowa kopie TCUP i uruchomiłem mirandę z protokołami gg i tlen. W Windows XP wszystko jest ok. ale w Viscie tak jak pisałem.
po uruchomieniu TC UP klikam Programy a następnie Miranda. Po chwili wyskakuje małe okienko a w nim to co napisałem. Jest tylko przycisk OK by zatwierdzić. Po kliknięciu OK okienko znika uruchamia sie okno główne mirandy ale bez ikon w dolnej części tegoż okna (gadu-gadu, Tlen, ICQ, itd. Nie ma ikon ani nawet tekstu z nazwami protokołów.
Reply
Nie mam Windows Vista, więc nie mam jak sprawdzić dlaczego tak się dzieje Sad

Jak tylko się coś dowiem to dam znać.
Reply
Dziękuje będę czekał. Osobiście twierdze ze to jest związane z wtyczka (biblioteka) clist_mw.dll.
Proszę innych użytkowników, o ile tacy są by potwierdzili ten błąd. Nie trzeba ustawiać nic, ani uruchamiać jakiegokolwiek protokołu. Wystarczy poprostu uruchomić komunikator.
Reply
Znalazłem rozwiązanie tego problemu. W pakiecie TC UP a dokładnie w:
C:\Program Files\TC UP\PLUGINS\Media\MirandaIM\Plugins znajduje sie wtyczka odpowiedzialna za wyświetlanie listy kontaktów clist_mw.dll.
Wystarczy ja usunać a w jej miejscie skopiowac wtyczke CList Nicer+ (NEW) - Unicode 0.7.0.2 (znajduje sie ona na stronie domowej Mirandy. Po sciagnieciu i rozpakowaniu sa 2 pliki clist_nicer.dll i
cln_skinedit.dll) Po uruchomieniu Mirandy wszystko jest OK!
Mam nadzieje że ta drobna poprawka oraz nowsze wersje wtyczek Mirandy zostaną uwzglednione w przyszłości. Następny niewielki problem wystepuje z ikoną RSSNews. Zamiast niej jest całkiem inna (jakiś chlopek Big Grin przepraszam za ten prostacki opis). Pomyśle jak to rozwiązać.
I znowu edytuje gdyż wystarczy zmienić ikone na inna i juz jest OK. Widocznie niektóre ikony w systemie Windows Vista nie sa obsługiwane.
Reply
witam wszystkich!

Jestem uzytkownikiem mirandy od ladnych paru lat.

TCUP tez sobie bardzo chwale. Z czystej ciekawosci postanowilem sprawdzic, co za miranda zostala do niego dolaczona. I przykro mi, ze uzyje mocnych slow, ale to co zobaczylem, to jest zgroza w czystej postaci wloajaca o pomste do nieba. Tak zaserwowana miranda moze tylko i wylacznie przyszlego uzytkownika odstraszyc od tego swietnego programu.

Ale po kolei - do kolegi wyzej, ktory ma problem w z vista i ikonami. zrodlem obu tych problemow jest wtyczka do obslugi listy kontaktow clist_mw - archaiczna, dawno nie rozwijana i jak widac powodujaca bledy. jej dolaczenie do paczki to jest jakas kosmiczna pomylka po prostu. powinna jak najszybciej zniknac, a zastapic ja trzeba do wyboru: clist modern lub clist nicer, albo gdy chcemy klasycznego wygladu clist classic (osobiscie polecam clist modern - najwiecej skorek, najwieksze mozliwosci personalizacji).

idzmy dalej. skoro juz zdecydowano sie na testowa wersje mirandy, to niesie to ze soba pewne konsekwencje. nowe funkcjonalnosci, ale z drugiej strony ryzyko niestablinej pracy, bledow, crashy. a to ryzyko wzrasta niepomiernie gdy sie uzywa przestarzalych i skonfliktowanych ze soba wtyczek. a z tym jest tragicznie:

http://testowe.miranda-vi.org/global/

18 wtyczek jest przeterminowanych. i to czasem zdrowo, bo to wersje z 2005 r. a czasem i starsze. to trzeba jak najszybciej zaktualizowac.

z wtyczek, ktore sa w najnowszych wersjach, czesc tez jest juz mocno przestarzala i istnieja ich odpowiedniki, ktore sa ciagle rozwijane. mStatus - do wywalenia, mSecure - do zastapienia szyfrowana wtyczka do obslugi bazy danych dbx_3xSA, mToolTip - zastapic rozwijaną alternatywą, czyli tipper.dll, itd. generalnie po aktualizacji jesli widac, ze wtyczka jest stara (versioninfo.dll pokazuje date wydania wtyczki), to trzeba poszukac alternatywy - w wiekszosci wypadkow taka istnieje.

co jeszcze mocno razi w tej paczce - zupelny brak wtyczki do obslugi okna rozmowy. to rzecz niezbedna. goraco polecam zainetesowac sie do wyboru: scriver lub tabsrmm - to dla bardziej zaawansowanych lub zwykly srmm - prosty i funkcjonalny. it's a must have!

ostatnia z ważnych spraw - brak wtyczki updater. aktualizuje ona automatycznie wtyczki i mocno ulatwia sprawe. testowa wersja mirandy ma to do siebie, ze wymaga wiekszej pielegnacji i moze byc bardziej podatna na przestarzale wtyczki.

reszta to sa drobniejsze sprawy. najwazniejsze to: zastąpic clist_mw modernem, dolaczyc scrivera lub tabsrmm, oraz updater. zaktualizowac stare wtyczki, pozbyc sie bezuzytecznych i zastapic przestarzale alternatywami.

mam nadzieje, ze autor nie obrazi sie za te uwagi. cieszy mnie, ze zdecydowal sie dolaczyc mirande do tcup. tylko trzeba to zrobic porzadnie, a bedzie z korzyscia dla mirandy, dla tcup i dla uzytkownikow.

na koniec polecam polskie forum mirandy - tam zawsze mozna zapytac w razie watpliwosci Smile http://www.miranda-im.pl/forum.php
Reply
Artik Wrote:Znalazłem rozwiązanie tego problemu. W pakiecie TC UP a dokładnie w:
C:\Program Files\TC UP\PLUGINS\Media\MirandaIM\Plugins znajduje sie wtyczka odpowiedzialna za wyświetlanie listy kontaktów clist_mw.dll.
Wystarczy ja usunać a w jej miejscie skopiowac wtyczke CList Nicer+ (NEW) - Unicode 0.7.0.2 (znajduje sie ona na stronie domowej Mirandy. Po sciagnieciu i rozpakowaniu sa 2 pliki clist_nicer.dll i
cln_skinedit.dll) Po uruchomieniu Mirandy wszystko jest OK!

Cieszę się że udało Ci się naprawić problem - niestety, ale dla mnie to nie jest rozwiązanie, clist_mw.dll została użyta z jednego ważnego powodu - wymaga dużo mniejszych zasobów komputera niż CList Nicer+ - jest to szczególnie widoczne na słabych komputerach (taki właśnie posiadam) - Miranda IM z listą kontaktów opartą na CList Nicer+ poprostu "muli", najlepszym rozwiązaniem było by dodanie do projektu tych dwóch wtyczek, problem w tym że wiąże się to ze zwiększeniem projektu o prawie 0.5 MB
Reply
marwinek Wrote:mam nadzieje, ze autor nie obrazi sie za te uwagi. cieszy mnie, ze zdecydowal sie dolaczyc mirande do tcup. tylko trzeba to zrobic porzadnie, a bedzie z korzyscia dla mirandy, dla tcup i dla uzytkownikow.

Oczywiście że NIE Smile

Każda konstruktywna uwaga jest mile widziana

marwinek Wrote:...I przykro mi, ze uzyje mocnych slow, ale to co zobaczylem, to jest zgroza w czystej postaci wloajaca o pomste do nieba. Tak zaserwowana miranda moze tylko i wylacznie przyszlego uzytkownika odstraszyc od tego swietnego programu...

Profil ultima.dat to profil, którego JA używam, dobierając wtyczki do projektu wybrałem akurat te z których JA korzystam - jak już to wiele razy wspominałem w innych tematach - musi być jakiś wyznacznik, przecież nie przewidzę wszystkich upodobań użytkowników do wtyczek - tym wyznacznikiem są moje upodobania.

Profil ultima.dat w TC UP jest TYLKO profilem startowym - mającym na celu zademonstrowanie możliwości tego świetnego komunikatora - każdy użytkownik może sobie utworzyć (lub zmodyfikować istniejący profil) "pod siebie"

marwinek Wrote:Ale po kolei - do kolegi wyzej, ktory ma problem w z vista i ikonami. zrodlem obu tych problemow jest wtyczka do obslugi listy kontaktow clist_mw - archaiczna, dawno nie rozwijana i jak widac powodujaca bledy. jej dolaczenie do paczki to jest jakas kosmiczna pomylka po prostu.

Czytaj moją odpowiedź dla Artika odnośnie tej wtyczki

marwinek Wrote:...a zastapic ja trzeba do wyboru: clist modern lub clist nicer, albo gdy chcemy klasycznego wygladu clist classic (osobiscie polecam clist modern - najwiecej skorek, najwieksze mozliwosci personalizacji).

Oczywiście że masz rację odnośnie możliwości, ale wraz z funkcjonalnością w parze idzie obciżenie komputera.

marwinek Wrote:...idzmy dalej. skoro juz zdecydowano sie na testowa wersje mirandy, to niesie to ze soba pewne konsekwencje. nowe funkcjonalnosci, ale z drugiej strony ryzyko niestablinej pracy, bledow, crashy. a to ryzyko wzrasta niepomiernie gdy sie uzywa przestarzalych i skonfliktowanych ze soba wtyczek. a z tym jest tragicznie:

http://testowe.miranda-vi.org/global/

18 wtyczek jest przeterminowanych. i to czasem zdrowo, bo to wersje z 2005 r. a czasem i starsze. to trzeba jak najszybciej zaktualizowac.

z wtyczek, ktore sa w najnowszych wersjach, czesc tez jest juz mocno przestarzala i istnieja ich odpowiedniki, ktore sa ciagle rozwijane. mStatus - do wywalenia, mSecure - do zastapienia szyfrowana wtyczka do obslugi bazy danych dbx_3xSA, mToolTip - zastapic rozwijaną alternatywą, czyli tipper.dll, itd. generalnie po aktualizacji jesli widac, ze wtyczka jest stara (versioninfo.dll pokazuje date wydania wtyczki), to trzeba poszukac alternatywy - w wiekszosci wypadkow taka istnieje.

Niezgadzam się że jeśli coś jest już nie rozwijane to jest do niczego, używam Mirandy z TC UP i NIGDY nie miałem problemów z niestabilnością
Dlaczego chciałbyś wywalić mStatus? Ja akurat lubię ten znaczek koło kontaktów z opisem, w czym problem? można wtyczkę zawsze wyłączyć, tosamo tyczy się mToolTip.

W tej wypowiedzi jest wyraźnie widoczny wpływ "gustów i guścików" - to co jednemu się nie podoba, inny kocha - miranda jest na szczęście tak bardzo konfigurowalna że można sobie praktycznie wszystko ustawić SAMEMU.

Co do aktualizacji wtyczek - prawda, troche się opuściłem z uaktualnieniem wtyczek w najnowszej wersji TC UP - postaram się to naprawić w kolejnej wersji TC UP

marwinek Wrote:co jeszcze mocno razi w tej paczce - zupelny brak wtyczki do obslugi okna rozmowy. to rzecz niezbedna. goraco polecam zainetesowac sie do wyboru: scriver lub tabsrmm - to dla bardziej zaawansowanych lub zwykly srmm - prosty i funkcjonalny. it's a must have!

Gdybyś dokładnie sprawdził wtyczki w TC UP to byś wiedział że w tej paczce jest tabsrmm

C:\Program Files\TC UP\Plugins\Media\MirandaIM\Plugins\tabsrmm.dll

Na podstronie Obrazki można zobaczyć jak wygląda okno rozmowy w Mirandzie znajdującej się w TC UP

Część z uwag napewno uwzględnię - Dziękuję marwinek za tą wypowiedź
Reply
Ogólnie wygląd i funkcjonalność tej wersji Mirandy mi odpowiada. Ja dodałem tylko plugin radia, programu TV, i zmieniłem wtyczke CList Nicer+ (NEW) - Unicode 0.7.0.2, SMSBox, oraz pingplug ponieważ muszę znać na bieżąco jaki mam ping.
Namieszałem natomiast sobie używając właśnie wtyczki updater. Po aktualizacji język polski zrobilem bez problemu ale emotikonek już niestety nie miałem. Myślę ze to brak wiedzy.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)