Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
nie moge uruchomic TC UP. Naprawde dziwne...
Witam

Na wstępie mam nadzieje, ze nie powielam zadnego innego tematu. Przeszukałem chyba całe forum i nie znalazłem nic na ten temat ale zawsze mogłem coś przeoczyć. Ale do rzeczy.

Normalnie instaluję TC UP 3.1. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, że nie instaluję go na dysku z windą tylko na innym.
Uruchamia mi sie normalnie po instalce. Wszystko działa w najlepszym porządku, do momentu restartu kompa.
Po ponownym uruchomieniu PCta i próbie uruchomienia TCUP pojawia się tylko wskaźnik myszki na zajęty. Trwa to chwilkę po czym wraca do normalnego poziomu i TCUP się nie uruchamia. Nie pomaga res kompa. Jedyne co pomaga to reinstal. No ale nie mogę przecież co reboota reinstalowac TC.
Dodam tylko ze to na pewno nie jest wina kompa bo dzieje się mi tak i na PCie i na notebooku.
Dodam również, że podobnie mam z normalnym TC.

Miał ktoś kiedyś podobny problem lub wie co może być nie tak.

Będę wdzięczny za każdą pomoc bo już chyba wyczerpały mi sie pomysły.

Pozdrawiam
MorF
Reply
MorF Wrote:Na wstępie mam nadzieje, ze nie powielam zadnego innego tematu. Przeszukałem chyba całe forum i nie znalazłem nic na ten temat ale zawsze mogłem coś przeoczyć.

Nie powielasz, a nawet jak by tak było - żaden problem, my tu nie bijemy Wink

MorF Wrote:Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie, że nie instaluję go na dysku z windą tylko na innym.

Nie ma to znaczenia.

MorF Wrote:Dodam tylko ze to na pewno nie jest wina kompa bo dzieje się mi tak i na PCie i na notebooku.

Mógłbyś napisać to bardziej szczegółowo?
Jakie programy są zainstalowane, czy są to czyste - nie modyfikowane przez żadne programy tuningujące Windowsy, czy dzieje się to tylko w przypadku TC, itp.
Reply
Możesz zrobić krótki test?
Spróbuj uruchomić tc up po restarcie, jak zwykle się nie uda. Ale po tym spróbuj usunąć tc up.exe. Podejrzewam, że system na to nie powoli. Czy się mylę?
Jakiego systemu operacyjnego używasz?
[Image: pcbsdec7.jpg]
Reply
Niewiem co masz na myśli mówiąc tiuny windy ale korzystam z:
DrTweak XP, z łatek zmieniających wyglad windy. No to chyba z ważniejszych tyle.

Co do tego ze sie nie uruchamia to jest tak ze to nie jest ŻADNA reguła. Generalnie jest tak ze sie nie uruchamia po rebootcie ale czasami jest tak ze sie uruchamia. Probowałem rozkminić czy to jest dlatego ze wyłączam winde bez uprzedniego zamkniecia TC, czy dlatego ze jest zminimalizowany, czy dlatego ze uruchamiam go po uruchomieniu wcześniej jakis plików. Probowałem chyba dosłownie wszystkich kombinacji i nadal nie znalazłem prawidłowości.

Postaram sie jeszcze sprawdzic z zainstalowanym wczesniejszym TC.
Ja korzystam z 7 i tak mam. Nie chce mi sie wracac do wczesniejszych wersji ale dla dobra nauki chyba bede musial ;-)

Nikomu nigdy nic takiego sie nie działo? Zawsze wiedziałem ze jak ja dotykam sie do kompa to sie cuda dzieja ale bez przesady ;-)
Reply
m^2 Wrote:Możesz zrobić krótki test?
Spróbuj uruchomić tc up po restarcie, jak zwykle się nie uda. Ale po tym spróbuj usunąć tc up.exe. Podejrzewam, że system na to nie powoli. Czy się mylę?

Normalnie moge execa usunąć. Korzystam w xpka.
Reply
MorF Wrote:

W obecnej wersji TC UP powinno działać poprawnie. Możesz sprawdzić?
Reply
m^2 Wrote:
MorF Wrote:

W obecnej wersji TC UP powinno działać poprawnie. Możesz sprawdzić?

Jasne spróbuje. Właśnie mi się ściąga.
Mam takie pytanie może nie do końca związane z TC ale w jakich wypadkach winda może mieć problem z odpalaniem exe`ców?
Przyznam się, że korzystam z DrTweak XP i tam robiłem pewne "usprawnienia" windy ale teraz próbowałem go uruchomić i zachowuje się podobnie jak TC czyli się nie odpala ;/

Macie jakąś rade na to?
Reply
Skoro się to powtarza z innymi programami, najpewniej masz coś namieszane w systemie. Podejrzewałem błąd w TC UP.exe, który nie powinien się pojawić w nowej wersji..ale chyba błedu nie było.
Jest jedna pewna i względnie szybka metoda poradzenia sobie z tym - reinstalacja windy. Oczywiście tracisz wszystkie ustawienia...
Jeśli chcesz walczyć z tym:
Podejrzewam wirusa lub podobny program (tzw. "crapware"). Jeśli się mylę, bardzo trudno będzie znaleźć przyczynę..reinstal. Ale żeby się przekonać..:
1. Przeskanuj system antywirusem, wybierz wszystkie możliwe opcje zwiększające skuteczność kosztem wydajności (skanuj wszystkie pliki, nie tylko .exe, skanuj w archiwach na dowolną głębokość itp.). Oczywiście wcześniej zaktualizuj bazę wirusów.
2. Przeskanuj system anyspywarem (Spybot Search and Destroy na przykład).
3. Przeskanuj system programem Rootkit Unhooker.
4. Kolejny program - Autoruns. Tworzy listę programów uruchamianych przy starcie systemu (znacznie pełniejszą niż ta tworzona przez wtyczkę TC). Autoruns przy prawie każdym wpisie dodaje informację o pliku. Przyjrzyj się dokładnie programom, które jej nie mają (normalne programy powinny ją mieć i *zwykle* ją mają, wirusy - *zwykle* nie).
5. Zajrzyj w 2 miejsca - katalog windy i temp. Szukaj tam nowych (np. od kiedy zauważyłeś kłopot - 1 miesiąc) plików *.exe *.dll *.scr *.cpl *.drv *.sys *.vbs *.wsh *.bat *.cmd *.pif *.ocx *.bpl.
Reply
MorF Wrote:Nikomu nigdy nic takiego sie nie działo?

Witam!

Ja mam ten sam problem, na notebooku i PC (obydwa z Win XP Pro SP2), nawet świeżo po sformatowaniu dysku i reinstalacji system (wersja TC 7.02a). Przy wcześniejszych wersjach nie miałem tego problemu, więc chyba powrócę do jakiejś starszej. Skanowałem dyski programem antywirusowym i nie znalazł nic podejrzanego. Szukam dalej przyczyny tego problemu. Jakby co, to napiszę więcej.

Edit: Najnowsza wersja TC UP nie sprawia już żadnych klopotów.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)