Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3 Pytania/Problemy-Tworzenie listy plików itp.
Question 
Witam, od dłuższego czasu używam TT Power Pack i przyzwyczaiłem sie do kilku usprawnień, stwierdziłem ze power-pack'a bede uzywal z peendrive'a(ze względu na jego gabaryty) a na stacji roboczej chciał bym sie przesiąść na Ultima Prime, z racji tego że ma wiele ciekawych usprawnień i bardzo pozytywnie mnie do siebie przekonuje, chciał bym jednak ustawić w nim 3 rzeczy, na podobieństwo ttPower Pack'a do których sie kurewsko przyzwyczaiłem..

Przechodząc do sedna sprawy, mam pytanie, czy jest możliwość ustawienia sobie tych opcji manualnie, nie chodzi mi o to żeby były one domyślnie instalowane, bo wiadomo ze rożne rzeczy każdemu różnie pasują, ale prosił bym o instrukcje jak tego dokonać żebym po każdym formacie mógł sobie ustawić tc wedle własnych upodobań

Mianowicie:

01. Tworzenie listy plików w menu katalogów(ctrl+D), próbowałem to troche ogarnąć ale mi sie nie udało, wiem że można utworzyc skrót na pasku który spowoduje skopjowanie nazw do schowka itp ale bardziej pasowało mi rozwiązanie w ttpp które domyślnie wrzucało mi nazwy do notatnika.

02. Przechodzenie wiersz w dół po zaznaczeniu spacją, na początku podczas transferu od zwykłego tt do ttpp miałem z tym duży problem ale przyzwyczaiłem sie na tyle ze strasznie mi tego brakuje w innych wersjach..

03. Menu kontekstowe pod prawym przyciskiem myszy.. czasem sie przydaje, fajnie gdyby po prostu byla możliwość aktywowania go w opcjach, wedle uznania.

w tt jest strasznie dużo ustawień, nie wiem może te opcje sa do ustawienia z menu, niestety na tyle ile szukałem nic na ten temat nie znalazłem, stwierdziłem ze może ktoś kto sie lepiej na tym zna będzie wiedział od razu jak mi pomóc, dzięki z góry za wszelkie sugestie, Pozdrawiam.
Reply
Metanski Wrote:02. Przechodzenie wiersz w dół po zaznaczeniu spacją, na początku podczas transferu od zwykłego tt do ttpp miałem z tym duży problem ale przyzwyczaiłem sie na tyle ze strasznie mi tego brakuje w innych wersjach..
W sekcji [configuration] wincmd.ini dodaj
Code:
SpaceMovesDown=1

Metanski Wrote:03. Menu kontekstowe pod prawym przyciskiem myszy.. czasem sie przydaje, fajnie gdyby po prostu byla możliwość aktywowania go w opcjach, wedle uznania.
Jak przytrzymasz prawy, menu się pokaże.
Jeśli nadal chcesz zachowania TC PP, zmień w sekcji [configuration] wincmd.ini
Code:
UseRightButton=1
na
Code:
UseRightButton=0
.

Metanski Wrote:01. Tworzenie listy plików w menu katalogów(ctrl+D), próbowałem to troche ogarnąć ale mi sie nie udało, wiem że można utworzyc skrót na pasku który spowoduje skopjowanie nazw do schowka itp ale bardziej pasowało mi rozwiązanie w ttpp które domyślnie wrzucało mi nazwy do notatnika.
Na to musisz poczekać do jutra, kiedy będę miał swój komputer.
Pozdrawiam.
[Image: pcbsdec7.jpg]
Reply
RewelacjaSmile rozwiązanie z przytrzymanym klawiszem sprawdza sie wyśmienicie, w takim razie czekam na rozwikłanie mojego ostatniego problemu, Dziękuje za szybką odpowiedz, Pozdrawiam.
Reply
Ad.1.
W pliku wincmd.ini masz sekcję [dirmenu]. Wpisy w niej odpowiadają tym z Ctrl+D.
Dodając coś do menu standardowo pojawiają się wpisy:
Code:
menuXX=<nazwa>
cmdXX=<polecenie lub ściezka do pliku>
gdzie:
XX- dowolna liczba

Jak widać, brakuje tutaj jakichkolwiek parametrów. Nie można też ich ustawić z poziomu TC.

Zatem:
1. otwieramy wincmd.ini w notatniku
2. w podanej już sekcji można podopisywać wiersze "paramXX" podobnie do przykładu:
Code:
menu17=Nazwy w metapad
cmd17=%COMMANDER_PATH%\tools\metapad\metapad.exe
param17=%F

Dostępne parametry (wg pomocy TC):
%L - długie nazwy wraz z pełnymi ścieżkami
%l (małe L) - krótkie nazwy wraz z pełną ścieżką
%F - długie nazwy bez ścieżek
%f - krótkie nazwy bez ścieżek
%D - krótkie nazwy wraz ze ścieżkami, ale z DOSowym zestawem znaków
%d - krótkie nazwy bez ścieżek z DOSowym zestawem znaków
[Image: dc85x15_philkc_fade22lr.png]
Reply
Dzięki wielkie! sprawa załatwiona Smile w praniu wyszedł jednak jeszcze jeden problem, mianowicie chciał bym żeby po użyciu skrótu ctrl+a zaznaczały mi się wszystkie pliki i katalogi, a kliknięcie na dowolny z nich odznaczało by wszystko, w UP ctr+a zaznacza pliki ale trzeba je potem odznaczać manualnie, wbrew pozorom często korzystałem z tej funkcji i teraz mam mały problem związany z jej odmiennością, sory ze tak truje dupę ale chciałem sobie to wszystko ogarnąć od razu. Pozdrawiam!

Edit: Aj, idąc za ciosem, heh, przy tworzeniu katalogów (F7) i po wpisaniu np jakiegoś prefixu, poprzedzającego nazwę, np _ czy . itp, generalnie po to żeby dany folder był w sortowaniu alfabetycznym najwyżej w hierarchii i wklejeniu jakiejkolwiek nazwy w pole wszystko wcześniej napisane natychmiast znika i jest zastopowane nowa nazwa zamiast sie dokleić, da sie może i to ogarnąć bo w zasadzie to wydaje mi sie średnio logiczne rozwiązanie i tez sporo utrudnia ogólnie.
Reply
Coś mi się wydaje, że najlepiej spełni Twoje oczekiwania zmiana trybu działania myszy:
1. menu "Konfiguracja",
2. podmenu "Operacja",
3. w grupie "Wybieranie za pomocą myszki" wybierz "Lewy przycisk myszki *jak w Windows)".

W ten sposób otrzymasz zarówno pożądany efekt odznaczania, jak i menu myszy po krótkim użyciu PPM.

Na koniec zaznaczanie wszystkiego (Ctrl+a):
1. grupa "Wybór (Szary +)" w tym samym oknie ustawień,
2. wybierz "Zaznacz również katalogi".
[Image: dc85x15_philkc_fade22lr.png]
Reply
Metanski Wrote:...mianowicie chciał bym żeby po użyciu skrótu ctrl+a zaznaczały mi się wszystkie pliki i katalogi, a kliknięcie na dowolny z nich odznaczało by wszystko...

Możesz do tego użyć przycisku "odwróć zaznaczenie" - jest na pasku przycisków

Metanski Wrote:Edit: Aj, idąc za ciosem, heh, przy tworzeniu katalogów (F7) i po wpisaniu np jakiegoś prefixu, poprzedzającego nazwę, np _ czy . itp, generalnie po to żeby dany folder był w sortowaniu alfabetycznym najwyżej w hierarchii i wklejeniu jakiejkolwiek nazwy w pole wszystko wcześniej napisane natychmiast znika i jest zastopowane nowa nazwa zamiast sie dokleić

Narazie nie, ale zostanie to poprawione.

Dzięki za znalezienie buga
Reply
Świetnie, to rzeczywiście załatwiło sprawę Smile Dziekowka Smile

aha, odnośnie tworzenia katalogów mam kolejne spostrzeżenie, mianowicie, po wklejeniu tekstu do paska tytułowego nie dość ze kasuje sie jego wcześniej wpisana zawartość to jeszcze kursor nienaturalnie zamiast na końcu dziwnym trafem ląduje na początku nazwy, myślę ze jesli już był by poprawiany jeden problem, dobrze było by ogarnąć tez te niedogodność, nie żeby było to jakoś specjalnie meczące ale jest po prostu nienaturalne, względem np zachowania wszystkich innych aplikacji.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)