12-09-2006, 08:41 AM
Czy ta wersja total comander'a jest wersja portable?
portable
|
12-09-2006, 08:41 AM
Czy ta wersja total comander'a jest wersja portable?
12-09-2006, 12:21 PM
Możesz używać TC UP także w wersji portable.
Kopiujesz cały folder z zainstalowanym TC UP na przenośny dysk i uruchamisz program przez plik _TC UP.BAT a nie przez totalcmd.exe.
12-09-2006, 12:27 PM
Jednakże nie wszystkie dodatki do TCUP są przenośne.
Zrobiłem kilka testów, ColSel i SIW zapisują swoje ustawienia w systemie - uruchmiając program na innym komputerze - będziesz używał domyślnych. DODANE: Niektóre wtyczki też nie są przenośne. IEView - korzysta z Internet Explorera (więc otrzymany obraz może się różnić w zależności od wersji IE) MMedia - korzysta z systemowych kodeków. Na wielu komputerach nie będzie w stanie wyświetlić nic sensownego PDF Filter - korzysta z zainstalowanej w systemie przeglądarki pdfów. Virtual Disk - potrzebuje sterownika w systemie. (BUG: przy instalacji sterownik nie został skopiowany do systemu) ShellDetails - z założenia nieprzenośna, zbiera informacje wyłącznie z systemu Nie przeprowadzałem szczegółowej analizy, tylko przejrzałem te wtyczki, może są jeszcze inne, które pominąłem.
12-09-2006, 08:16 PM
m^2 Wrote:Jednakże nie wszystkie dodatki do TCUP są przenośne. Dokładnie, nie ma możliwości całkowitego dostosowania wszystkich elementów TC UP do działania w wersji przenośnej, ale jak by nie było "lepsze to niż nic" m^2 Wrote:Virtual Disk - potrzebuje sterownika w systemie. (BUG: przy instalacji sterownik nie został skopiowany do systemu) To prawda, zostanie to poprawione w nowej wersji
12-09-2006, 09:15 PM
ULTIMA PRIME Wrote:Niewątpliwie lepsze niż nic, ale można znacznie lepiej.m^2 Wrote:Jednakże nie wszystkie dodatki do TCUP są przenośne. MMedia: Do wideo - Mplayer4TC, 100% przenośna. Do plików audio - AmpView. PDF Filter: Tutaj są 2 opcje: -Któraś wtyczka korzystająca z GhostScripta. Kiedy tego używałem, brakowało mi przewijania o 1 stonę po wciśnięciu spacji. -Przedefiniowanie F3 -> Choice Editor. Temu w konfigach wpisać pdf => FoxitReader, domyślnie => zewnętrzny lister. IEView: Jedyną opcją, jaką widzę jest Choice Editor i zewnętrzna przeglądarka www. A wszystkie, jakie znam, posiadające wbudowany silnik, są bardzo duże (10MB+), więc poprawa przenośności jest dyskusyjna VirtualDisk: Starter, który instaluje sterownik przy uruchomieniu TC UP. Nie jest to w pełni przenośne (prawa dostępu...), ale chyba lepiej się nie da. SIW i ColSel: Łatwo napisać startery, które będą przywracać zapisane na boku ustawienia, uruchamiać te programy, czekać, aż te się zakończą i zapisywać zmiany. Trudniej napisać taki, który robi to samo i nie wymaga dostępu do systemu, ale też jest to możliwe. PS. Nie sugeruję, że należy wprowadzić takie zmiany w TCUP - pisanie starterów to sporo roboty, a ze zmiany wtyczek będzie niezadowolonych 99% użytkowników (przyzwyczajenie...). Tylko stwierdzam: da się. Stefan Możesz wprowadzić chociaż część tych zmian na własną rękę. Myślę, że będziesz zadowolony.
12-09-2006, 10:25 PM
m^2 Wrote:PS. Nie sugeruję, że należy wprowadzić takie zmiany w TCUP - pisanie starterów to sporo roboty, a ze zmiany wtyczek będzie niezadowolonych 99% użytkowników (przyzwyczajenie...). I takich zmian nie będzie. Nie sądzę aby aż tylu użytkowników potrzebowało tak bardzo dopracowanej, "przenośnej" wersji...
01-31-2007, 10:14 PM
uTorrent, tak jak został zainstalowany w TC UP, też nie jest przenośny.
Ale łatwo można to zmienić. Wystarczy skpiować do katalogu uTorrenta wszystkie pliki z Documents and settings\Application data\uTorrent. Kiedy uTorrent znajdzie te pliki u siebie - nie będzie ich tworzył w Documents and Settings, wszystko będzie działać tak, jak powinno.
01-31-2007, 11:18 PM
Przy pierwszym uruchomieniu programu µTorrent, wyskakuje okno kreatora w którym można dostosować program pod swoje wymagania, dodatkowo przy przeinstalowywaniu TC UP przy takim rozwiazaniu jakie jest, nie zostaną utracone zadania dodane w µTorrent, dlatego pozostanie tak jak jest.
|
« Next Oldest | Next Newest »
|