Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[7.4] Błąd podczas instalacji
Cześć, podczas instalacji wersji 7.4 (jako przenośnej) pojawia się błąd:
Quote:Błąd otwarcia pliku do zapisu:
C:\Program Files (x86)\TC UP\LIB\TCUPShellExt.dll
[attachment=353]
Instalacja przez "Uruchom jako administrator".

Po uruchomieniu instalatora, odinstalowana została wersja 7.3, po czym uruchomił się instalator.
Pobrałem instalatora ponownie i jest to samo.

1. Za co jest odpowiedzialny ten plik?
2. Jakich problemów się spodziewać po zignorowaniu tego błędu?
3. Co mogę zrobić aby usunąć problem?
Reply
Dziękuję za zgłoszenie problemu.

Pakiet TC UP, jak wiesz, można zainstalować w trybie instalacji normalnej oraz przenośnej.
Instalacja normalna może (jest to opcjonalne) zarejestrować rozszerzenie powłoki Windows, dzięki któremu możliwa jest interakcja
użytkownika z pakietem TC UP w Eksploratorze Plików Windows (otwieranie, edycja plików skojarzonych z odpowiednimi aplikacjami pakietu, bądź otwarcie wskazanego folderu).

Plik ten nie jest żadnym zagrożeniem i de facto można to zignorować, ale nie warto Tongue

Zatem, jak zrozumiałem na dysku zainstalowany był pakiet TC UP 7.3 (zintegrowany z systemem Windows, tzw. instalacja normalna).
Najprawdopodobniej biblioteka TCUPShellExt.dll nie została poprawnie odrejestrowana i przy instalacji nowej wersji instalator nie mógł jej nadpisać,
ponieważ była używana przez system operacyjny (powłokę Windows).

Rozwiązaniem jest anulowanie instalacji i ponowne uruchomienie komputera. System operacyjny powinien usunąć tę bibliotekę podczas ponownego rozruchu.
Jeśli tak się nie stało, trzeba to zrobić ręcznie.

1. Otworzyć konsolę na uprawnieniach administratora (cmd.exe)
2. Wpisać następujące polecenie: regsvr32.exe /u "ŚCIEŻKA DOSTĘPU DO PROGRAMU\TC UP\LIB\TCUPShellExt.dll"

https://support.microsoft.com/pl-pl/help...r-messages

Biblioteka zostanie odrejestrowana z systemu i można normalnie zainstalować pakiet TC UP.
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)