Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TC UP - czy wolny od wirusów i trojanów?
Question 
Moje pytanie dotyczy TC UP w wresji 2.2 bo tą wersję pobrałem i testowałem. Jako przezorny człowiek wszystko staram się sprawdzić pod kątem obecności wszelakiego świństwa. Tak również i w przypadku TC UP nie omieszkałem sobie go przeskanować. Oto moje wyniki:
McAfee v8.0i - nic nie znalazł
NOD32 v.2.5 - jak wyżej
Natomiast przedstawiam wynik skanowania programu ArcaMicroScan - okrojona wersja ArcaVir

Data bazy wirusów : 2007.01.03 15:58:33

[Skanowanie : C:]
C:\TC UP.zip<ZIP>:Windows_Commander_FTP_Password_RIPPER.exe <- Riskware.Pswtool.Delf.F : Kasowanie
C:\TC UP.zip<ZIP>:extractMHT.exe <- Trojan.Downloader.Autoit.E : Kasowanie
C:\TC UP.zip<ZIP>:UniversalExtractor.exe <- Trojan.Downloader.Autoit.E : Kasowanie
C:\TC UP.zip<ZIP>:TC_UP.exe <- Heur.Win32.I : Kasowanie
C:\TC UP\TC_UP.exe <- Heur.Win32.I : Kasowanie
C:\TC UP\PLUGINS\Media\FtpPasswordRipper\Windows_Commander_FTP_Password_RIPPER.exe <- Riskware.Pswtool.Delf.F : Kasowanie
C:\TC UP\PLUGINS\Media\UniversalExtractor\UniversalExtractor.exe <- Trojan.Downloader.Autoit.E : Kasowanie
C:\TC UP\PLUGINS\Media\UniversalExtractor\bin\extractMHT.exe <- Trojan.Downloader.Autoit.E : KasowaniePrzeskanowanych obiektów : 219997Zainfekowanych obiektów : 8

UniversalExtractor\UniversalExtractor.exe <- Trojan.Downloader.Autoit.E : Kasowanie
UniversalExtractor\bin\extractMHT.exe <- Trojan.Downloader.Autoit.E : Kasowanie

Czy to wina przewrażliwionego skanera ???
Reply
TAK

TC UP JEST CAŁKOWICIE WOLNY OD ZŁOŚLIWEGO KODU

Niektóre antywirusy są zbyt nadopiekuńcze, nie wiem co jest powodem takiego zachowania, w każdym bądź razie na 100% TC UP jest czysty.

Na dowód: Certyfikat softpedia.com

Softpedia guarantees that Total Commander Ultima Prime 2.2 is 100% CLEAN, which means it does not contain any form of malware, including but not limited to: spyware, viruses, trojans and backdoors.
Reply
Dzięki za odpowiedź. Ja również uważam że niektóre programy są nieco nadwrażliwe, niemniej jednak ostrożności nigdy za wiele.
Natomiast w kwestii certyfikatu, to trzeba zwrócić uwagę na to, iż softpedia nie sprawdza każdej zaktualizowanej wersji danego softu, lecz okresowo. Dlatego należy zwracać uwagę na daty przeprowadzania testów:
"However, it should be noted that this product will be retested periodically and the award may be withdrawn, so you should check back this page and especially the date of testing shown above."
Jak widać data wystawienia certyfikatu to 08 listopad, więc był on wystawiony dla TCUP w wersji bodajże 2.0
Nie piszę tego oczywiście, żeby w jakikolwiek sposób podważać intencje autora. Chcę tylko zwrócić uwagę innych na to, aby oprócz sporej dozy zaufania, dozowali również swój rozsądek.
Mnie zapewnienie autora o "czystości" TCUP wystarczy, tym bardziej, że poparłem je własną kontrolą.
Na tym kończę moje wywody i nie chcę kontynuować ani rowijać tego tematu. W zamian za to zapytam czemu by nie włączyć zaktualizowanej wersji SynPlus'a (2.7.3) dostępnej już od dłuższego czasu ? - obecna to 2.7.1
Poza powyższymi uważam, że zbudowanie TCUP to kawał dobrej roboty, a włączenie menu wyboru pliku do edycji, jest super ułatwieniem. Szkoda, że brakuje czegoś podobnego dla listera, gdzie moglibyśmy wskazać np. czy chcemy przeglądać efekt pliku html za pomocą IEView, czy jego źródło za pomocą SynPlus'a
Pozdrawiam,
Reply
mktskk Wrote:...niemniej jednak ostrożności nigdy za wiele.

Jesteś bardzo mądrym człowiekiem.

mktskk Wrote:Natomiast w kwestii certyfikatu, to trzeba zwrócić uwagę na to, iż softpedia nie sprawdza każdej zaktualizowanej wersji danego softu, lecz okresowo.

Tak, dokładnie jest tak jak napisałeś. Przy wersji TC UP 2.3 poproszę laboratorium Softpedia.com o ponowną analizę.

Dziękuję za sugestie, napewno z nich skorzystam.
Reply
Certyfikat Softpedia dla wersji 2.3 z 31 stycznia 2007.

Mam nadzieję że to już całkowicie przekonuje o "czystości" TC UP.
Reply
Information 
U mnie AVG Free też znalazł wirusa w module do telefonów Motoroli, dołączonym do TC UP. Shy

Wcześniej instalowałem jakiś radziecki (z rosyjskiej strony) sterownik, bo myślałem, że standardowy nie działa, jednak XP nie chciał go zainstalować.

Fakt jest faktem. Skąd się wziął taki komunikat w trakcie skanowania katalogu TC UP?

KOMPUTEROWE - MOJA STRONA
Reply
Nie ma się czego wstydzić, bardzo słusznie, że zgłaszasz swoje wątpliwości.
Standardowym postępowaniem w takiej sytuacji jest wysłanie pliku do http://virustotal.com lub podobnej strony, która skanuje go wieloma antywirusami. Jeśli alarm podnosi wyraźna mniejszość, jest to zapewne pomyłka.
W tym wypadku:
Wyniki:
Code:
File MotoP2K.wfx received on 10.02.2007 21:55:15 (CET)
Current status: finished
Result: 9/32 (28.12%)

AhnLab-V3     -     -     Win32/NullSections.suspicious
AntiVir     -     -     -
Authentium     -     -     -
Avast     -     -     -
AVG     -     -     Proxy
BitDefender     -     -     -
CAT-QuickHeal     -     -     -
ClamAV     -     -     -
DrWeb     -     -     -
eSafe     -     -     suspicious Trojan/Worm
eTrust-Vet     -     -     -
Ewido     -     -     -
FileAdvisor     -     -     -
Fortinet     -     -     -
F-Prot     -     -     -
F-Secure     -     -     -
Ikarus     -     -     Backdoor.Win32.Agent.ahj
Kaspersky     -     -     -
McAfee     -     -     -
Microsoft     -     -     -
NOD32v2     -     -     -
Norman     -     -     -
Panda     -     -     -
Prevx1     -     -     Malware.Gen
Rising     -     -     -
Sophos     -     -     Mal/Packer
Sunbelt     -     -     VIPRE.Suspicious
Symantec     -     -     -
TheHacker     -     -     W32/Behav-Heuristic-067
VBA32     -     -     -
VirusBuster     -     -     -
Webwasher-Gateway     -     -     Win32.NewMalware.YK!97754

28% to chyba niezbyt dużo. Co więcej, 6-8/9 zostało wykryte analizą heurystyczną, a ta ma bardzo kiepską skuteczność. Tylko Ikarus zdaje się wiedzieć o czym mówi, Sophos i AVG - trudno powiedzieć. Każdy mówi co innego....Czy to Cię przekonuje? Smile
(*): Oczywiście, nie masz powodów, żeby wierzyć, że podesłałem ten plik. Sprawdź sam.
[Image: pcbsdec7.jpg]
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)