Thread Rating:
  • 1 Vote(s) - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pasek przycisków na Windows Vista
Dostaję informacje od użytkowników, że jest problem z wyświetlaniem ikon na paskach przycisków w TC UP na systemie Windows Vista. Niestety, nie mam jak tego sam sprawdzić (komputery do których mam dostęp, mają za słabą konfigurację sprzętową na zainstalowanie tego systemu), dlatego proszę użytkowników pracujących na Windows Vista o potwierdzenie tego problemu i pomoc w jego usunięciu.

Proszę o sprawdzenie, czy jeśli wybrany jest domyślny pasek z TC 7 (funkcja dostępna od wersji TC UP 2.3) również występuje ten problem i przedstawienie mi w tym temacie wyników testu.

Aby tego dokonać, należy wybrać:

Wygląd > Pasek przycisków > TC7
Reply
Wygląda na to, że problem nie dotyczy nieprawidłowego wyświetlania ikon na pasku, tylko samych plików z ikonami. Oprócz wyżej wspomnianych ikon brakuje też samej ikony programu (zarówno skrótu na pulpicie jak i w systray'u)

Po wyświetleniu właściwości skrótu okazało się w czym problem:
"tc.dll nie zawiera żadnych ikon"

Nie wiem w jakiej aplikacji zostały utworzone biblioteki w folderze ICO\, ale najwyraźniej Vista nie rozpoznaje ich dobrze. Proponuję użycie innego narzędzia do pakowania ikon - ja niestety nie posiadam żadnego i nie udało mi się znaleźć nic darmowego służącego do tego celu.

Pozdrawiam
Reply
BINGO Smile
Vista nie obsługuje 16 bitowych exeków i dlli.
A takie są biblioteki z ikonami w TC UP.
[Image: pcbsdec7.jpg]
Reply
Zgadza się. Właśnie do tego doszedłem i próbuję wysmażyć 32bitową dllkę w Visual Studiu Smile
Reply
pedros, sprawdź mi proszę plik z załącznka i napisz czy jest już wszystko ok?

Attached Files
.zip   tc.zip (Size: 19.31 KB / Downloads: 62)
Reply
Działa - wykrywa w nim jedną ikonę.

Edit: Próbowałem zrobić swoje biblioteczki w VC++; działały, ale ikony na paskach się nie pojawiły, pozostałe - tak.

Gdybyś mógł załączyć kompletny pakiet ikon w formacie takim jak plik powyżej, to przetestowałbym całość.
Reply
pedros Wrote:Gdybyś mógł załączyć kompletny pakiet ikon w formacie takim jak plik powyżej, to przetestowałbym całość.

Tak sie stanie...

Troche czasu zajmie mi konwersja do 32 bitów, ta powyżej była tylko testem czy wszystko jest ok - jak pisałem wcześniej nie mam jak tego samemu sprawdzić Smile

W ciągu paru dni postaram się umieścić cały pakiet do testów, napewno w wersji TC UP 2.4 zostanie ten problem usunięty.

Dzięki za info
Reply
Teraz już ikony powinny działać pod Windows Vista.

Attached Files
.zip   ico.zip (Size: 424.41 KB / Downloads: 308)
Reply
Witam
Niestety u mnie ikonek na pasku jak nie było tak nie ma.
Natomiast w przypadku pliku tc.zip pojawiła się ikonka na pulpicieSmile
Chciałbym zwrócić uwagę że nie działa też wtyczka linux dysk. Jak klikne na ikonke to pada cały program.
Reply
maf2 Wrote:Witam
Niestety u mnie ikonek na pasku jak nie było tak nie ma.

Podmieniłeś odpowiednie pliki? Przeładowałeś paski?

Spróbuj (po podmianie plików dll w katalogu ICO):

Konfiguracja > Menu > Pasek narzędzi... > Ikona plik: (załaduj od nowa odpowiedni plik (bar01-03.dll))

maf2 Wrote:Chciałbym zwrócić uwagę że nie działa też wtyczka linux dysk. Jak klikne na ikonke to pada cały program.

Na Windows Vista?
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)