Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Čeština v Ultima Prime
Zdravím...

Mé jméno je Martin Růžička a ve zdejším fóru a v oficiálním fóru Total Commanderu mě najdete pod nickem totcmd.

Je to již dávno co jsem komunikoval s autory TC-UP...
Prosil jsem je, aby mi poslali kontakt na překladatele češtiny pro Total Commander Ultima Prime z důvodu odstranění mnoha nepřesností v českém překladu.
Z různých příčin k tomu bohužel nedošlo a adresy (odkazy), které jsem vyhledal na internetu, buď nefungovali, nebo mi autor vzkázal, že na překladu již nepracuje.

O co jde...

O nápravu Wink

Jsem spoluautorem "oficiální" Wink češtiny pro Total Commander verze 7.xx a více a českého překladu "anglické" nápovědy pro Total Commander.

Poznámka:
Autorem původního (prvotního) překladu Total Commanderu je Dan Rozkol, později na překladu pracoval David Hanousek a Radek Vondráček.
Od verze Total Commanderu 7.xx a výše má překlad na starosti tým české nápovědy: tedy "já" (totcmd) a Ivan Mikulčák (Iv@n)
Jako konzultant přispívá i Roman (Hacker) - protože ví o Total Commanderu neskutečně hodně... a je mimo jiné moderátorem oficiálního fóra Total Commanderu.

Při práci na překladu "české" nápovědy jsem bohužel zjistil, že se překlad neobejde bez poměrně velkého zásahu do *.lng souboru, tedy českého rozhraní programu.
Začal jsem tento problém řešit s Christianem Ghislerem (autorem Total Commanderu) a na základě toho vznikl požadavek ze strany autora na kompletní přepracování češtiny podle vzoru oficiální češtiny použité ve Windows XP Pro.
...Snad i tím, že se program jmenoval Windows Commander Smile

Na Microsoft stránkách je ke stažení Windowsácký "překladový" slovník Microsoft Terminology Translations, který byl a je použit pro překlad Total Commanderu a jeho české nápovědy.

Díky tomu vznikl i neoficiální překladový slovníček Total Commanderu, který je vytvořen pro udržení konzistence překladu nových řetězců a při aktualizaci nápovědy.
(Stejné funkce v programu musí mít stejný název... jednak z důvodu vyhledávání v nápovědě a samozřejmě z důvodu orientace uživatele v programu TC/UP. Samozřejmě má každý program svá specifika, která jsme se snažili zohlednit...)

Po dlouhé době jsem si "pokusně" Wink nainstaloval Total Commander - Ultima Prime a bohužel jsem našel relativně hodně nepřesností v českém překladu programu Ultima Prime, ale i doplňků v něm obsažených.

Pokud bude zájem ze strany autorů češtiny pro Total Commander - Ultima Prime, jsem připraven se podílet na úpravě češtiny pro Ultima Primu...

Několik prvních postřehů k češtině v TC-UP

Složka Language
Ve složce Language C:\Program Files\TC UP\LANGUAGE se nachází neaktuální verze souboru WCMD_CZE.INC... (je zkopírována ze starší verze Total Commanderu) aktuální verzi získáte z instalace Total Commanderu v7.04a nebo si ho stáhněte z následujícího odkazu.
  • Stažení upraveného souboru - WCMD_CZE.INC
  • Porovnání kompletních souborů - náhled
  • Porovnání změněných řetězců - náhled
Ve složce Language se nachází neaktuální verze souboru WCMD_CZE.LNG... aktuální verzi získáte z instalace Total Commanderu v7.04a nebo si ho stáhněte připravovanou novější verzi z následujícího odkazu.
  • Stažení upraveného souboru - WCMD_CZE.LNG
  • Porovnání kompletních souborů - náhled (upozorňuji, že soubor má téměř 500 kB)
Ve složce Language nachází soubor s hlavní nabídkou WCMD_CZE.MNU, který by měl mít (podle mě) spíše tuto podobu (hlavním důvodem je kolize z českou nápovědou).
  • Stažení upraveného souboru - WCMD_CZE.MNU
Česká nápověda pro Total Commander

V programu Ultima Prime chybí česká nápověda pro Total Commander, kterou stáhnete ZDE.
Instaluje se jako běžný doplněk.

Tlačítkové lišty

Tlačítkové lišty (panely nástrojů) se nachází v souborech *.bar
Soubory se nachází v cestě:
C:\Program Files\TC UP\
a také:
C:\Program Files\TC UP\CONFIG\CZE\CZE\

Jedná se o tyto soubory:
  • Stažení upraveného souboru - DEFAULT.BAR
  • Stažení upraveného souboru - DEFAULT01.BAR
  • Stažení upraveného souboru - DEFAULT02.BAR

Doplňky

Mám několik překladů doplňků, které nejsou v Total Commander Ultima Prime přeloženy... Dohledám je a pošlu je...
Aktuálně jsem našel tyto:

Doplněk 7zip
Cesta: C:\Program Files\TC UP\PLUGINS\wcx\7zip\Zzip.lng
  • Stažení upraveného souboru - 7zip.lng

Doplněk VisualDirSize
Cesta: C:\Program Files\TC UP\PLUGINS\wlx\VisualDirSize\Language\Czech.lng
  • Stažení upraveného souboru - Czech.lng

Vše je jen prvotní nástřel co mě zrovna při prohlídce "prásklo" do očí... Takže to berte jako návrh k zamyšlení. Zkusím ještě všechny mnou uvedené soubory projít a odstranit případné nedostatky. U některých úprav si jsem jistý, u některých zcela ne (hlavně u znaků ampersandů - tam je to v tomto případě vždy o pozornosti...)

Diskuze je u mě vždy vítána, protože mi případně umožní aktualizovat "nedostatky" i v češtině pro Total Commander 7.xx a více.

Závěrem
Pokud bude cokoliv nejasné, tak napište název souboru, číslo řádku (berte to z náhledu) a nejasný řetězec (výraz)...
Pokusím se vysvětlit, proč tak a ne jinak Smile (pokud to budu vědět)

Tímto zdravím všechny uživatele Ultima Primy...

Martin
Jeden soubor vládne všem, jeden jim všem káže, jeden všechny ovládne... totalcmd.exe
Reply

Messages In This Thread
Čeština v Ultima Prime - by totcmd - 01-17-2009, 04:21 AM
RE: Čeština v Ultima Prime - by antik - 01-17-2009, 08:43 AM
RE: Čeština v Ultima Prime - by ULTIMA PRIME - 01-17-2009, 09:43 PM

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)